Pozovite nas

+381 62 320 928 ; +381 21 824 706

Radno vreme

Pon-Pet: 8:00 - 14:00, Sub. 9:00 - 13:00 Ned: Dolazimo po dogovoru

Zakazivanje pregleda

Ordinacija ili izlazak na teren.

Radno vreme

Pon-Pet: 8:00 - 14:00, Sub. 9:00 - 13:00 Ned: Dolazimo po dogovoru

Zakazivanje pregleda

Ordinacija ili izlazak na teren.

Febrilne konvulzije

Febrilne konvulzije ( FK ) nastaju pri povišenoj temperaturi,u toku infekcija koje primarno ne zahvataju centralni nervni sistem. Javljaju se u uzrastu od 3 meseca do 5 godina.
Biološka osnova FK je i dalje nepoznata.Prema nekim mišljenjima poremećaj se nasleđuje.Nagli porast temperature je predisponirajući faktor za pojavu konvulzija. Najčešći uzrok povišene temperature su virusne infekcije gornjih respiratornih puteva.Ređi uzroci su bakterijske infekcije gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta i vakcinacije.
Najčešće se FK ispoljavaju kao generalizovani napadi u kojima dete izgubi svest,fiksira očne jabučice u jednu stranu i trza sa sva četiri ekstremiteta.U takvim napadima česte su pauze u kojima dete ne diše.Tipične FK su kratkog trajanja i generalizovane su,a klinički oporavak je brz i potpun.Atipične FK traju duže od 15 minuta,one su fokalne ili hemigeneralizovane.
Recidivi FK se javljaju kod 30-40 % dece.Najčešće se javljaju 6-24 meseca posle prvog napada.

Tokom konvulzivnih napada potrebno je dete položiti na bok.Nije potrebno detetu nasilno otvarati usta,vaditi jezik niti ga lupkati po licu ,jer to neće pomoći.
Febrilne konvulzije liče na epileptični napad ,ali FK NISU epilepsija ! FK ne uzrokuju oštećenje mozga niti imaju negativan uticaj na intelektualni razvoj deteta.


U dijagnostičkom postupku mora se isključiti infekcija CNS-a ili postojanje akutnog odn. hroničnog neurološkog oboljenja.
Većina FK su kratkotrajne i spontano prestaju.U kućnim uslovima primenjuje se Diazepam rektiole, 5 mg za decu 2-3 godine,i 10 mg za decu stariju od 3 godine. Ostale terapijske mere su snižavanje povišene temperature antipireticima,najčešće se koriste Paracetamol i Ibuprofen. NIKAKO I NIKADA ne treba prekoračiti preporučenu dozu leka,kao ni skratiti interval davanja bez konsultacije sa lekarom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *