Pozovite nas

+381 62 320 928 ; +381 21 824 706

Radno vreme

Pon-Pet: 8:00 - 14:00, Sub. 9:00 - 13:00 Ned: Dolazimo po dogovoru

Zakazivanje pregleda

Ordinacija ili izlazak na teren.

Radno vreme

Pon-Pet: 8:00 - 14:00, Sub. 9:00 - 13:00 Ned: Dolazimo po dogovoru

Zakazivanje pregleda

Ordinacija ili izlazak na teren.

Krpelji

Krpelji su ektoparaziti koji se hrane krvlju čoveka i životinja.Oni su prenosioci mnogobrojnih patogenih mikroorganizama( protozoe,rikecije,spirohete,virusi),izazivača zaraznih bolesti,među kojima je i Lajmska bolest.Za aktivnost krpelja je važna temperatura i vlažnost,zbog čega imaju sezonsku aktivnost- najaktivniji i najbrojniji su u proleće i početkom leta.Visoke trave,šiblje,žbunovito rastinje,šume,livade,parkovske površine,neuređena dvorišta,sve su to mesta na kojima se kriju krpelji.U našim krajevima se najčešće susreću tzv. šumski( šikarni) krpelji,vrste Ixodes ricinus.
Lajmska bolest je sistemska infektivna bolest koju izaziva Borrelia burgdorferi( spiroheta kojom je zaražen krpelj),manifestuje se u najvećem broju slučajeva kliničkim promenama koje su esencijalne za dijagnozu:

  • Erythema migrans
  • Glavobolja ili ukočen vrat
  • Artralgija, artritisi,mijalgija

Pojava karakterističnog crvenila na mestu uboda( cirkularni raš)je znak infekcije i obavezno se leči.U lakšim oblicima daje se amoksicilin,kao alternativa eritromicin ili u većim dozama doksiciklin.Antibiotici se primenjuju 3 nedelje.
Odstranjivanje krpelja treba obaviti stručno i pravilno,isključivo mehanički- pincetom ,bez predhodne upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava( alkohol,benzin,aceton,ulje…).Rilica se obuhvati pincetom što bliže koži,bez pritiska na trbuh krpelja.
Posle vađenja,ubodno mesto se dezinfikuje alkoholom ili nekim antiseptikom.Mesto uboda se posmatra oko mesec dana.
Nisu svi krpelji zaraženi spirohetom,pa svaki ubod ne znači obavezno i nastanak infekcije. Rizik od nastanka bolesti pri ubodu je manji od 10% !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *