Pozovite nas

+381 62 320 928 ; +381 21 824 706

Radno vreme

Pon-Pet: 8:00 - 14:00, Sub. 9:00 - 13:00 Ned: Dolazimo po dogovoru

Zakazivanje pregleda

Ordinacija ili izlazak na teren.

Radno vreme

Pon-Pet: 8:00 - 14:00, Sub. 9:00 - 13:00 Ned: Dolazimo po dogovoru

Zakazivanje pregleda

Ordinacija ili izlazak na teren.

Lumbalni bolni sindrom

Lumbalni bolni sindrom ( LBS) je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice.Javlja se u najproduktivnijem periodu čovekovog života,između tridesete i pedesete godine starosti.
LBS je skup simptoma koji se prezentuju u vidu bola u ovoj regiji,na prelazu lumbalnog u sakralni deo kičme.Predisponirajući faktori za nastanak LBS su : nepravilno dizanje tereta,nepravilno nošenje tereta,dugo zadržavanje u istom položaju,prekomerna telesna težina,nagli pokreti savijanja trupa,loš položaj u toku spavanja,smanjena telesna aktivnost.

Osobama sa LBS zabranjeno je savijanje trupa prema napred sa opruženim nogama,savijanje trupa prema napred uz okretanje kičme,podizanje predmeta sa poda u polupognutom položaju…
Svakodnevno vežbanje i održavanje optimalne tel. težine je ono što je potrebno osobama sa lumbalgijom.Preporučuju se vežbe jačanja ekstenzora trupa,fleksora trupa i mišića staabilizatora kičmenog stuba..

LBS se manifestuje pojavom bola,povišenim tonusom paravertebralne muskulature i ograničenom pokretljivošću lumbalne kičme u svim smerovima. Bol je lokalizovan u lumbosakralnom području ili se širi kroz glutealnu regiju prema zadnjoj i spoljašnjoj strani nadkolenice,sve do prstiju ( lumboishialgija ).
Znanjem i ispravnim ponašanjem preventivno se deluje na lumbalni bol ili, ako je već prisutan može se uspešno uticati na otklanjanje bola. Za prevenciju LBS važno je zauzimanje zaštitnih položaja i jačanje mišića koji održavaju uredan posturalni položaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *