Pozovite nas

+381 62 320 928 ; +381 21 824 706

Radno vreme

Pon-Pet: 8:00 - 14:00, Sub. 9:00 - 13:00 Ned: Dolazimo po dogovoru

Zakazivanje pregleda

Ordinacija ili izlazak na teren.

Radno vreme

Pon-Pet: 8:00 - 14:00, Sub. 9:00 - 13:00 Ned: Dolazimo po dogovoru

Zakazivanje pregleda

Ordinacija ili izlazak na teren.

Ubod pčele,bumbara,ose i stršljena

Ovi insekti poseduju otrov koji deluje na kapilare i neuromišićne sinapse paralitički. Svaka pčela raspolaže kapljicom otrova teškom oko 0,3 mg.To je bezbojna i gusta tečnost sačinjena od belančevina i peptida.Najznačajniji peptidi pčelinjeg venoma su melitin,adolapin( analgetski,antiinflamatorni efekat),apamin( ubrzava rad nadbubrežnih žlezda,pojačano se luči kortizol i adrenalin),i kardiopen ( ubrzava rad srca,pojačava snagu srčanih kontrakcija).Otrov stršljena sadrži acetilholin( parasimpatikomimetska aktivnost),izaziva povraćanje,proliv miozu,hipersalivaciju,agitaciju.Pčele i bumbari napadaju kada su uznemireni i isprovocirani,a stršljeni i ose su agresivni insekti,napadaju i kada nisu ugroženi. Žaoka ose ( Vespa vulgaris) i stršljena ( Vespa carbo) se lako može izvući,što nije slučaj sa nazubljenom žaokom pčele ( Apis mellifica).Postojale su kontraverze o tome da li treba žaoku vaditi prstima odn. pincetom ,ili je pokupiti/ sljuštiti nekim ravnim predmetom.Smatralo se da pritiskom na žaoku se oslobađa dodatna količina otrova iz žlezde koja se nalazi pored nje,međutim ovo stanovište je danas napušteno.Venom ovih insekata ima lokalno iritativno i opšte toksično dejstvo.Kod osetljivih osoba javljaju se lokalne odn. generalizovane(sistemske) alergijske reakcije.Na mestu uboda ovih insekata javlja se otok,bol,crvenilo.Ova lokalna reakcija je toksične prirode.Lokalna alergijska reakcija se manifestuje otokom većim od 10 cm u prečniku,javlja se bol i svrab. Sistemska alergijska reakcija je praćena koprivnjačom,kasnije se javlja mučnina,povraćanje, abdominalni grčevi,proliv.U teškim,životno ugrožavajućim alergijskim reakcijama tzv. anafilaktičkim reakcijama ,dolazi do otežanog disanja,pada krvnog pritiska,cijanoze,gubitka svesti.
Na sreću,statistike kažu da je verovatnoća da je neka osoba alergična na ubod pčele manja od jednog promila.
Osobe koje su alergične na ubod opnokrilaca ne bi trebale da nose odeću jarkih boja i cvetnih dezena,kada idu u prirodu.trebalo bi da izbegavaju upotrebu parfema,sapuna,krema za sunčanje i losiona,jer sve to privlači insekte.


Dakle, žaoka se mora brzo izvaditi,mesto uboda oprati sapunom ,isprati vodom. Na mesto uboda stavlja se led.Analgetik, per os,po potrebi.
U težim slučajevima primenjuje se adrenalin,antihistaminici, glukokortikoidi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *